Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 16:43 - ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ ПРИНОС НА АРХЕОЛОГА Д-Р ГЕОРГИ КИТОВ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ НА ИЗКУСТВОТО.
Автор: avitohol1 Категория: История   
Прочетен: 6640 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 13.03.2015 15:59


    Археологът Георги Китов допринесе много за популяризацията на изкуството и културата по нашите земи в древността. Това ни кара да си зададем въпроса “Коя е най-важната находка на д-р Китов?” Отговорът е неочакван за всички.

            Като се обърнем назад виждаме колко изключителни находки намери той. Едва ли има друг наш изследовател който да е направил толкова много за популяризацията на изкуството и културата по нашите земи в древността. Много негови находки биха били гордост за всеки музей на света (Шопов, 2009).

            Значението на една археологическа находка не се мери в килограми злато или в пазарната й стойност (както се опитват да ни втълпят медиите), а с научната или художествената й стойност. Затова според мен НАЙ-ВАЖНАТА НАХОДКА НА Д-Р КИТОВ ЕДНА МАЛКА НАГРЪДНА ПЛАСТИНА, В КОЯТО ЗА ПРЪВ ПЪТ В СВЕТА В ИЗКУСТВОТО Е ИЗПОЛЗВАН ЗЛАТНИЯ ПРАВОЪГЪЛНИК (със страни с идеално съотношение, известно като Златно сечение). Пропорциите на изображението в нея са равни на Златното сечение. До сега се смяташе, че Златното сечение е използвано за пръв път в рисунки от Леонардо да Винчи през 1482 година. Въздействието на това откритие върху изкуството е огромно. Сега то се използва навсякъде - от него се определят размерите на фотосите, картичките, тетрадките, книгите, екраните и дори на листа хартия за писане. Просто картини и снимки с такива пропорции изглеждат по- красиви и въздействащи (грабват те със съдържанието си). Установяването на употребата на Златно сечение в тракийското изобразително изкуство показва, че траките са имали огромни познания в изкуството, за да намерят и използват тази закономерност повече от 1750 години преди великия Леонардо да Винчи. Въпросната нагръдна пластина е от втората половина на  IV в.пр.Хр. 

imageimage

 

 

 

 

 

 

 

Нагръдна пластинка от украсата на ризницата намерена от Китов в гробницата на цар Севт III в могилата „Голяма Косматка”, втората половина на IV в. пр. Хр. Снимка: Вифор

 

             Интересно е, че това епохално откритие на Китов е абсолютно неизвестно на публиката, та дори и на специалистите поради неговата скромност. Въпросната пластинка (на снимката) е част от украсата на ризницата намерена от Китов в гробницата на Севт III в могилата „Голямата Косматка”. Понеже от години преподавам художествена композиция (която се базира на Златното сечение) в рамките на един университетски курс по художествена фотография, в момента, в който видях тази пластина ми стана ясно, че това е най-старата известна рисунка в света, в чиито пропорции е използвано Златното сечение. Споделих това мое наблюдение с Китов на откриването на изложбата с неговите находки от „Голямата Косматка” в Археологическия музей на БАН, но Китов каза “Добре, но това трябва да го кажеш ти, а не аз”. Тогава обаче публиката беше отегчена от безкрайните приветствия на всякакви големци и така и не успях да взема думата. Затова още се чувствам виновен, че това изключително откритие на Китов все още тъне в неизвестност, а то е един огромен принос към световната история на изкуството.

            Втората интересна особеност на тази миниатюрна пластина е това, че тя е един от най-ранните прототипи на кованите християнски икони.

            Това показва, че разкриването на значението на находките на Китов предстои тепърва. Плодовете на неговия труд ще останат за поколенията.

Поклон пред светлата му памет!
            Доц, д-р Явор Шопов

Цитирана литература:

Шопов Я. Й. (2009) Тайната на успехите на д-р Георги Китов - Ави-Тохол (Авитохол), 31, стр. 3-4

http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1334011/_-_2009_._._-_31_2009_._._3-4

 

  



Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. avitohol1 - Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата.
19.02.2012 16:46
Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти и да се цитират заглавия на научни работи, авторите им и линковете към публикациите (ако има такива).

Предварително благодаря за коректността!
цитирай
2. talasin - Преди малката нагръдна пластинка на Севт III е открита няколко хилядолетия след Златната плочка от гроб №1 на Варненския халколитен некропол
30.04.2015 08:58
Представената плочка или малката нагръдна пластинка с габаритите, чието отношение на страните, както съобщавате, е равно на златното сечение, е от IV век пр. Р.Х. То е много години, най-малкото 1800 години, преди приписваното на да Винчи първо използване на това отношение в изкуството. Но! Няколко хилядолетия преди тази плочка (или пластинка) в нашите земи е била направена една друга, чиито габарити са със същото отношение, но и с редица други, със същото фундаментално значение и сега! Става дума за Златната плочка от гроб №1 на Варненския халколитен некропол, чието последващо изследване доказа наличието на основополагащите математически зависимости на съвременната математика: златното сечение 1,618, правият и други ъгъли (30, 45, 60, питагоровата теорема, пи = 22/7 или 3.14, числата на фибоначи, а и тяхното приложение в Златната чиния от гроб №4 и редица други. Не се виждат обаче никакви действия на научната ни общост това постижение да заеме подобаващото си място всред еталоните и основата на математиката.
цитирай
3. avitohol1 - Варненския халколитен некропол
08.07.2015 19:14
Да, наистина в златната плочка от Варненския халколитен некропол е използвано златното сечение, както доказа Христо Смоленов, но тя не е предмет на изкуството. Научната ни общност поне публикува тези изследвания в една прекрасна книга и направи серия от предавания по въпроса, които бяха излъчени по ТВ канала News7
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avitohol1
Категория: История
Прочетен: 269319
Постинги: 19
Коментари: 67
Гласове: 200
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031